Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat

Kaj je dobro vedeti pred nakupom oken?

Standardi vgradnje oken

Izbrali ste odlična okna, prodajalec vas prepriča, da so vrhunske kvalitete, ampak to vam ne pomaga veliko, v kolikor montaža oken ne bo dosegala nivoja kakovosti samih oken.

V zadnjih letih je kakovost oken dosegla zelo velik napredek. Na tržišču se pojavljajo izolativna okna, ki imajo faktor izolativnosti Uw=1,3 Wm2/K do 0,8 Wm2/K, vendar bomo samo z vgradnjo po sistemu RAL izkoristili njihovo funkcionalnost.


Zahteve in certifikati :

Kakovostno protihrupno zaščito zagotavljajo okenski elementi, ki ustrezajo že zgoraj navedenim zahtevam standardaSIST EN 14351-1:2006, zvočna izolacija stekla pa je laboratorijsko preverjena po standarduEN ISO 140-3. Toplotno zaščito zagotavlja način energetske montaže izvedene po RAL standardu, zaradi česar je primerna za vgradnjo v energetsko varčne objekte in pasivne hiše. Jelovica okna se ponaša tudi z »Znakom kakovosti v graditeljstvu za montažo«, ki ga izdaja gradbeni inštitut ZRMK, s čimer je zagotovljena kakovostna montaža oken.


Slabosti suhe vgradnje oken

V praksi še vedno prevladuje sistem suhe vgradnje, ki je v veljavi zadnjih 20 let - vijaki in poliuretanska pena. Vendar pa je tak sistem vgradnje zastarel in tudi ne zadovoljuje leta 2009 sprejetega Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah v Sloveniji (standard EN SIST 14 351-1). Slabosti načina vgradnje s PU penami so slaba toplotna izolacija, nastanek kondenza, toplotnih mostov, premikov materiala (dilatacij), neobstojnost pred UV žarki, ... ter uporaba nevarnih materialov s strani gradbenih delavcev (veliko montažnih pen vsebuje isocyanate - izocianat). Poliuretanske pene pri uporabi sproščajo izocianat. Izocianat je strupen, škodljiv za živo tkivo in pri daljši izpostavljenosti povzroča astmo. Poliuretanske montažne pene ne ustrezajo standardom EN SIST 14 351-1, ki je bil sprejet 2009 o učinkoviti rabi energije v stavbah v državi Sloveniji.


Prednosti RAL montaže?

Pri sistemu RAL montaže se uporabljajo kvalitetni in preverjeni gradbeni materiali, ki niso zdravju in okolju škodljivi. Materialiustrezajo vsem normativom EN-EV in RAL montaža (SI- ZAG montaža). Vsaka država ima ustanovo za preverjanje in kakovost materialov, ki določa smernice kakovostne gradnje. (Npr. O-norm montaža - Avstrija, Ral montaža - Nemčija, SI - ZAG montaža, Zavod za Gradbeništvo Slovenije, SITAC montaža - Švedska). Za izdajo ustreznih in primernih certifikatov za gradbene materiale v Evropi skrbi ETA -European Organisation for Technical Approval (EOTA).

Pravilni sistem po Smernicah RAL montaže je v treh sistemih. Znotraj mora biti bolj tesno (v razmerju 1:10), kot zunaj v sredini se nahaja toplotna izolacija ali poliuretanska pena.

Z ustrezno montažo in montažnim materialom je potrebno poskrbeti, da se lastnosti izolativnosti oken prenesejo na tesnenje med oknom in zidom. Spoj mora biti pravilno zatesnjen. Napake pri montaži se sčasoma pokažejo, kot plesen na okenski obrobi (špaleti), zato moramo špranjo med oknom in gradbenim elementom dobro in pravilno izolirati, da preprečimo nabiranje kondenza na okenski obrobi.

Preverjanje kakovosti izvedene RAL montaže:

Verodostojnost oz. kakovost vgradnje stavbnega pohištva je dokazljiva na podlagi naknadno izvedenih meritev:


Termografski posnetek oknaTermografski pregled

Pri vgrajenem zunanjem stavbnem pohištvu (okna, vhodna vrata) se običajno pojavijo toplotni mostovi na stiku vgradnje v konstrukcijo, izgube na stiku steklo-krilo, možno je tudi stik med krilom in okvirjem, vidna je razlika med slabšo izolativnostjo lesenega dela okna v primerjavi s steklom.


Termografski posnetek oknaVendar je potrebno poudariti, da pri še tako kakovostni vgradnji obstajajo toplotne izgube. Primerjava rezultatov pred in po sanaciji je objektivni prikaz izvedene kakovosti vgradnje stavbnega pohištva. To nam omogoča snemanje s termografsko kamero pred sanacijo in po sanaciji objekta. Če je zunanje stavbno pohištvo kakovostno izdelano in tudi vgrajeno je izrazitejša linija toplotnih izgub opazna samo ob robu stekla- stekelni distančnik (še posebej v primeru, če je le-ta iz aluminija).

Slika 1,2 zgoraj: Primer termografske fotografije


Pogoji snemanja:

 • Temperaturna razlika zunaj - znotraj mora biti vsaj 10°C.
 • Fasada ne sme biti obsijana od sonca.
 • Meritve se praviloma izvajajo v hladnejših mesecih.

Termografske meritve nam pokažejo:

 • toplotne izgube stavbe – toplotne mostove
 • vlažna mesta
 • kakovost fasade in vgrajenega stavbnega pohištva
 • napake pri gradnji,
 • netesna mesta oken in vrat.

Test zrakotesnosti okenBlower door test

Blower Door Test - test zrakotesnosti - je nedestruktivno preverjanje zrakotesnosti stavbe. S testom ugotovimo, kje v konstrukciji stavbe so netesnosti skozi katere vstopa hladen zrak. Se pravi, da nam test pokaže tudi kakovost vgradnje in kakovost konstrukcije stavbnega pohištva. Naprava se namesti na vhodna vrata ali okno, nato se z njo vpihuje zrak v hišo ali izpihuje iz nje. Ko je dosežena predpisana razlika tlaka med hišo in okolico, se izmeri količina zraka, ki ga moramo konstantno vpihovati, da razlika tlakov ostaja ista. Za ugotavljanje lokalnih netesnosti v objektu se uporablja termoanemometer. V resničnem življenju se takšen diferenčni tlak ustvari, če zunaj piha močan veter. Takrat izgubljamo največ energije.


 

 


TOPLOTNA PREHODNOST OKNA Uw

Toplotno prehodnost okna izražamo v W/m2K. Vrednost Uw nam pove, koliko W toplote prepusti okno na m2 površine pri temperaturni razliki 1 K ( oz, 1ºC).

Na toplotno prehodnost oken vpliva:
 • Uf toplotna prehodnost okenskih okvirjev,
 • Ug toplotna prehodnost stekla,
 • ¥g linearni koeficient toplotnega prehoda.
Uf
Ug
¥g
vrsta lesa ( mehki les boljši)
število stekel

vrsta distančnika (alu, topli rob)

širina –debelina profila
vrsta plina (argon, boljši kripton)
kakovost stika med krilom in steklom
sestava lepljenca (z zračnimi žepki boljši, kot poln)
število stekel z emisijskim nanosom


Zasteklitev okna


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?