Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat


Kako prihraniti do 30 % pri stroških ogrevanja?Če želite znižati stroške ogrevanja, so prav okna tista, skozi katera, tudi pri dobro izoliranem zunanjem ovoju in strehi, uhaja največ toplote. A odločitev za zamenjavo oken je za marsikoga kompleksna, zato smo se odločili, da vam podamo nekaj ključnih podatkov, na katere morate biti pozorni, če želite doseči prihranke pri ogrevanju.

Berite dalje, če si želite zagotoviti čim nižje stroške ogrevanja.

Energetska učinkovitost oken - kako jo merimo?

Čim nižji Uw indeks

Energetska učinkovitost oken se meri z Uw indeksom izgube temperature.
Če poenostavimo: Nižja je vrednost Uw, bolj energijsko varčno je okno. 

Okna z najnižjim Uw indeksom so energijsko najbolj varčna.
Spodaj podajamo Uw vrednosti energijsko varčnih lesenih oken Jelovica:
Uw = 0,76 W/m2K Jelopasiv
Uw = 0,76 W/m2K Jeloclassic
Uw = 0,76 W/m2K Newstar
Uw = 0,80 W/m2K Ekostar
Uw = 0,86 W/m2K Newterm
Uw = 0,86 W/m2K Jelostar
Uw = 0,90 W/m2K Ekoterm
Uw = 1,2 W/m2K Jeloterm

Za primerjavo spodaj najdete oceno indeksov toplotnih izgub energijsko potratnih oken:
Uw = 2,5 W/m2K okna leta 1980
Uw = 3,5 W/m2K okna  leta 1956
Uw = 4,5 W/m2K okna leta 1937


Zasteklitev bistveno vpliva na energijsko učinkovitost oken

Troslojna ali dvoslojna zasteklitev?

Izbira stekel je neposredno povezana z odločitvijo o energetski učinkovitosti, ki jo želimo doseči z okni.
Pri zasteklitvi je toplotna izolativnost odvisna od števila stekel ter posebnih nanosov na njih, od širine medstekelnega prostora ter od vrste plina med stekli. Zasteklitev okna je pomembna predvsem z vidika toplotne izolacije, ki nam zaradi energijske učinkovitosti omogoča prihranke. Nižja je toplotna prehodnost stekla, bolj energijsko varčna je zasteklitev.

Kdaj se odločimo za dvoslojna okna?

Za dvoslojna okna se odločajo predvsem kupci, ki želijo zamenjati dotrajana okna, a želijo v obnovo oken vložiti minimalna sredstva. Obenem je vgradnja dvoslojnih oken dovolj dobra rešitev takrat, ko ima objekt velike toplotne izgube že skozi fasado, streho.

Bodite pozorni tudi na to, da v primeru odločitve za dvoslojna okna niste upravičeni do nepovratne Eko subvencije.

Troslojna okna ponujajo najboljšo toplotno izolativnost

Troslojna zasteklitev ponuja najboljšo toplotno izolativnost vašega doma in maksimalno poveča energetsko učinkovitost. Priporočamo jo pri nizkoenergijskih objektih, pasivnih hišah in na vseh objektih, kjer lahko z dobro izolativnostjo oken prispevamo k celoviti energijski varčnosti celotnega objekta.

Pri investiciji v troslojna lesena ali les-alu okna boste upravičeni do nepovratne Eko subvencije.

Kakovostna vgradnja

RAL ali klasična vgradnja?

Lahko rečemo, da je toplotna izolativnost oken pogojena tudi s kakovostno vgradnjo. Če bomo na primer vgradili visoko izolativna okna, ki pa bodo imela zaradi neustrezne vgradnje slabo tesnenje, nismo dosegli prav veliko. Če torej želite doseči deklarirane lastnosti energetske učinkovitosti oken, velja razmisliti o vgradnji po sistemu RAL, ki je najbolj kakovosten način vgradnje.

Vgradnja oken po sistemu RAL
Pri montaži oken po smernicah RAL gre za tesnenje rege po sistemu »znotraj bolj tesno kot zunaj«. Tesnenje je trinivojsko, sestavljeno iz notranje paronepropustne ovire, zunanje parodifuzne ovire ter sredinske toplotne in zvočne izolacije. Montaža oken po RAL smernicah preprečuje nastanek toplotnih mostov (npr. pojav plesni), zagotavlja ugodno klimo v prostoru ter odlično zvočno zaščito med oknom in konstrukcijo. Jelovica je za montažo stavbnega pohištva prejela Znak kakovosti v graditeljstvu. ZKG je potrdilo, da je Ral montaža stavbnega pohištva, ne samo v skladu z zahtevanimi smernicami, ampak tudi na izjemno visoki ravni, višji od zahtevane v sicer obveznih certifikatih.

Klasična vgradnja oken
Zanjo se odločajo stranke, ki želijo toplotno izolirati svoj dom, a jih pri nakupu vodi predvsem cena. Prav tako bo klasična montaža predstavlja optimalno izbiro takrat, ko s kakovostnejšo RAL montažo zaradi toplotnih mostov celotnega objekta (slaba izolacija fasade, strehe), le-ta ne bi ponudila občutno višjih prihrankov pri ogrevanju.


Energijsko varčna okna lahko stroške ogrevanja znižajo tudi do 30%, zato je ključnega pomena, da pred izborom oken pretehtate vse aspekte, ki bodo vplivali na stopnjo energijske varčnosti, ki jo želite doseči. 

Se vam zdi izbor optimalnih oken še vedno prezahteven? Brez skrbi, v Jelovici vam z veseljem svetujemo!

Pokličite nas na 080 23 23, pišite nam na info@jelovica.si ali obiščite enega od prodajno storitvenih centrov Jelovica po vsej Sloveniji in naši strokovnjaki bodo odgovorili na vsa vprašanja ter vam svetovali pri izbiri optimalnih oken za vaš dom.


Želite neobvezujočo ponudbo? 

Pošljite nam neobvezujoče povpraševanje in naš strokovnjak bo stopil v stik z vami. Skupaj z vami bomo nato pripravili ponudbo za optimalna okna glede na vaše želje in potrebe.
Pošlji neobvezujoče povpraševanje

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?